5 tips voor een duurzame bedrijfsvloot

Duurzame mobiliteit wordt meer en meer een prioriteit bij bedrijven. Samen met uw werknemers werken aan de missie om de vloot, het bedrijfsverkeer en het woon-werkverkeer groener te maken. Van geleasede bakfietsen tot flexplekken: vijf lessen van een durver.


1. Start met een nulmeting

Dit kan door het uitvoeren van een mobiscan via de provincie Antwerpen, een nulmeting rond bedrijfsmobiliteit. Zo kan je in eerste plaats de samenstelling van de bedrijfsvloot in kaart brengen, evenals het aantal gereden kilometers en het totale brandstofverbruik. Maar ook het woon-werkverkeer van het personeel wordt onder de loep genomen. Die cijfers geven een houvast om concrete maatregelen uit te werken. Het resultaat is een helder rapport dat niet alleen de CO2-uitstoot van het bedrijfsverkeer zichtbaar maakt, maar ook inzicht biedt in de verplaatsingen van de werknemers en de bereikbaarheid van de werkplekken.

2. Geef groene nudges

Via kleine duwtjes uw werknemers aanzetten om betere ecologische keuzes te maken. Zo kunnen dieselvoertuigen geschrapt worden uit de catalogus van leasewagens. In de aanbieding, naast benzinewagens: cng-wagens, volledig elektrische wagens en plug-inhybrides. Werknemers die voor een milieuvriendelijk model kiezen, krijgen van het bedrijf een financiële stimulans. Kijk als bedrijf daarvoor naar de ecoscore van het voertuig, die ruimer gaat dan louter de CO2-uitstoot.

Om in dit opzet te slagen moet er niet alleen een duidelijk kader geschept worden, maar moeten mensen ook extra aangemoedigd worden om groene keuzes te maken. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in thuislaadpalen en laadinfrastructuur op de bedrijfsparking voor de elektrische wagens die momenteel in omloop zijn. 

Dienstvoertuigen kunnen bijvoorbeeld aan andere regels gebonden worden: ze worden niet actief vervangen, maar krijgen bij defect of wanneer ze aan vervanging toe zijn een opvolger op cng, als er in de nabijheid voldoende tankgelegenheid is.

3. Stippel doelstellingen uit

De nulmeting vormt een leerrijke call to action. Als bedrijf kan je instappen in het Lean and Green Personal Mobility-project van het expertisecentrum Smart Mobility, dat bedrijven aanzet en helpt om de uitstoot van hun voertuigen drastisch terug te dringen.  Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn voor de CO2-uitstoot van het wagenpark op vijf jaar tijd met 20 procent te verminderen én binnen tien jaar alle dieselwagens te bannen.

4. Iedereen op de fiets

Een uitgebreid leaseprogramma voor fietsen: voor een bepaald bedrag per maand kunnen werknemers een fiets naar keuze leasen, die na een aantal jaren hun eigendom wordt. Je kan je werknemers bijvoorbeeld de verplichting opleggen dat ze op jaarbasis minstens 20 procent moeten fietspendelen. Op deze manier hoeven uw werknemers niet meteen een grote som uit te geven voor een kwaliteitsfiets en leggen we hen een gezond doel op. Bovendien kan om het even welk type fiets geleased worden. Sommige mensen komen graag met de racefiets, anderen zetten dan weer liever eerst de kinderen af in de crèche of op school met een geleasede bakfiets.

5. Promoot flexwerken

De meest duurzame kilometer is er een die niet wordt afgelegd. Volgens deze filosofie starten meer en meer bedrijven met een flexwerkprogramma: bijvoorbeeld naast het hoofdkantoor nog beschikken over enkele satellietkantoren, zodat werknemers dichter bij huis aan de slag kunnen. Of flexplekken waar werknemers vrij kunnen komen werken naargelang hun tijdschema. Als ze een vergadering hebben in de buurt, bijvoorbeeld, of om verkeersdrukte te vermijden.Sinds enkele jaren werken mensen meer plaats- en tijdonafhankelijk. 




Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Houthalen-Helchteren en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN